top of page

Minta-kavalkád nyári tábor

Vajon miből épül fel egy minta és miként lehet azt ruhákon, bútorokon, tapétákon és más felületeken újraértelmezni? Komoly és összetett kérdés ez, amelyre egyetemi képzések épülnek. Mi viszont ennek megválaszolására vállalkoztunk a nyári táborunk 9 és 12 év közötti jelentkezőivel. A kiindulópontot a Kaesz otthonok 1925-1960 kiállításunk, valamint Kaesz Gyula és Lukáts Kató gazdag életműve adta, de a hét folyamán több más intézményt és kiállítást is meglátogattunk.

 

Az ötödik napon rendezett pop-up kiállításunk jól mutatja, hogy milyen remek munkát végeztek a tervezőink. Lássuk lépésről lépésre, azaz napról napra, hogy miként születtek meg a végső portfóliók!

Hétfőn már egy óriási ugrást tettünk! A Kaesz otthonok 1925-1960 és a Mégis megmaradt! kiállításokon mintákról, bútorokról, színekről és formákról beszélgettünk. Aztán a gyerekek munkához is láttak és már első nap megalkották saját mintáikat A4-es méretben, délután pedig tapétákként alkották újra a motívumokat. Itt nemcsak léptékváltásról van szó – bár az sem kis feladat-, de a motívumok egyszerűsítése, a színkombinációk kidolgozása (fekete alapon működő minta más hatást kelt fehér alapon) és az elemek széleken történő kifuttatása önmagában egy új gondolkodásmódot igényelt.

Munkatársaink serénykedtek az első nap éjszakáján is és kedden reggel terülőmintaként kapták meg a gyerekek az előző nap megálmodott terveiket. Második nap tehát már ruhákat tervezhettek textilterveikből: egy nappali, egy elegáns és egy hálóruházat volt a feladat, amit tervezőink jócskán túlteljesítettek. Délután egy másik világba csöppentünk, ugyanis a pesti Vigadó Bűvészinasok, a 70 éves Astra Bábegyüttes és a 30 éves Maszk Bábszínház kiállítására látogattunk el. A részletek megfigyelésében, az anyagok megismerésében és a kiállítás önfeledt megismerésében Lovas Lilla kurátor volt hű társunk. A kiállítás még szeptember 22-ig megtekinthető, mi csak ajánlani tudjuk!

Szerdán még mindig a divaté volt a főszerep, a Ráth György-villában Péterfy Melinda múzeumpedagógus segítségével ismerték meg a gyerekek a több, mint 100 évvel ezelőtti divatot az állandó tárlaton és DRESSZKÓD: ART DECO kiállításokon. A foglalkozást természetesen egy frenetikus divatbemutatóval zártuk. Délután pedig már a Hungarian Art and Businessben találtuk magunkat, ahol Kovács Réka mutatta be nekünk a még szeptember 18-ig látható kiállításukon Victor Vasarely és Fajó János geometrikus mintákkal dolgozó művészetét. A tárlat után pedig a műhelyben a gyerekek saját terveiket a kollográfia technikájával le is nyomtathatták.

Csütörtökön nem volt más hátra, mint plakátokat készíteni a kiállításunkhoz, a vállalkozó kedvűek pedig bútorterveket is készíthettek. Pénteken már nagy volt az izgalom, a tervezők portfólióikat saját készítésű mappákba rendezték, délután pedig már a kiállítás rendezése kötötte le energiáinkat. A büszke művészek pedig családjaiknak és barátaiknak mutatták be az egész hetes kemény munka eredményét.


Fotók: MÉM MDK



Comments


bottom of page